به امراض و بیماری هایی که از طریق روابط جنسی منتقل میشوند مقاربتی یا آمیزشی میگویند و فقط از طریق روابط جنسی از فرد بیمار به شریک جنسی او منتقل میگردد که اصطلاح پزشکی آن STD می باشد.
این بیماری ها می توانند از طریق رابطه واژنی، مقعدی یا رابطه جنسی دهانی به فرد دیگری منتقل شوند. البته این بدان معنی نیست که رابطه جنسی تنها روش انتقال STD است بلکه بسته به نوع بیماری ممکن است از طریق به اشتراک گذاشتن سوزن و تغذیه با شیر مادر نیز انتقال یابد.
علائم بیماری های مقاربتی در مردان
ممکن است این بیماری بدون هیچ علامتی ظاهر شود، اما برخی از انواع بیماری های مقاربتی یا آمیزشی علائم واضحی را ایجاد می کنند. در مردان، علائم رایج عبارتند از:
- درد یا ناراحتی در طول رابطه جنسی یا ادرار کردن
- زخم یا التهاب اطراف آلت تناسلی، بیضه ها، حنجره، باسن، ران یا دهان
- تغییرات عادات مزاجی
- خونریزی از آلت تناسلی
- درد و تورم بیضه ها
علائم بیماری مقاربتی در زنان
در بسیاری از موارد در زنان نشانه های قابل توجهی را ایجاد نمی کنند. با این حال علائم عمومی این بیماری در زنان عبارتند از:
- درد یا ناراحتی در طول رابطه جنسی یا ادرار کردن
- زخم ها یا التهاب در اطراف واژن، حنجره، باسن، ران یا دهان
- تغییرات عادات مزاجی
- خونریزی از واژن
- خارش در اطراف واژن
البته علائم ذکر شده در حالت عمومی است و علائم بسته به بیماری ایجاد شده متفاوت است.
انواع بیماری های روابط جنسی
انواع مختلفی از بیماری ها می توانند از طریق برقراری رابطه جنسی انتقال پیدا کنند. شایع ترین آن ها عبارتند از :
کلامیدیا
نوع خاصی از باکتری باعث ایجاد کلامیدیا می شود. این بیماری میزان شیوع بالایی میان آمریکایی ها دارد. بر طبق اظهارات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، بسیاری از افراد مبتلا به کلامیدیا علائم قابل توجهی ندارند ولی وقتی بیماری پیشرفت میکند، علائمی ظاهر می شوند که عبارتند از:
- درد یا ناراحتی در طول رابطه جنسی یا ادرار کردن
- ترشحات سبز یا زرد از آلت تناسلی یا واژن
- درد در شکم و کمر
اگر این بیماری درمان نشود، می تواند عوارضی را ایجاد کند که عبارتند از :
- عفونت های مجاری ادراری، غده پروستات یا بیضه ها
- بیماری التهابی لگن
- ناباروری
اگر یک زن باردار مبتلا به کلامیدیا باشد، می تواند آن را در طول زایمان به کودکش منتقل کند. که در این حالت ممکن است کودک مبتلا به بیماری هایی نظیر ذات الریه،عفونت چشم، کوری و … شود. آنتی بیوتیکها به راحتی میتوانند کلامیدیا را درمان کنند.
ویروس اچ پی وی (پاپیلومای انسانی) و زگیل تناسلی
ویروس پاپیلومای انسانی یا همان اچ پی وی عفونتی است که می تواند از یک فرد به فرد دیگر و از طریق تماس پوست با پوست یا تماس جنسی منتقل شود. انواع مختلفی از این ویروس وجود دارد. برخی از آنها خطرناک تر از سایرین هستند. شایعترین علامت HPV ایجاد زگیل بر روی اندام تناسلی، دهان و گلو است. برخی از انواع ویروس اچ پی وی می تواند منجر به سرطان دهان، روده، دهانه رحم، آلت تناسلی، رکتوم (مقعد) و … شود. در اکثر موارد این ویروس موجب سرطان نمی شود، اما بعضی از انواع ویروس ها احتمال بیشتری برای سرطانی شدن نسبت به دیگران دارند. آمار ها نشان داده اکثر موارد سرطان مربوط به این ویروس ناشی از ویروس های HPV 16 و HPV 18 میباشد. این دو نوع ویروس عامل 70 درصد موارد سرطان دهانه رحم هستند.
تا امروز هیچ درمان قطعی برای ویروس اچ پی وی تعیین نشده است و این عفونت همچنان در بدن باقی می ماند و ممکن است مجدداً عود کرده و موجب زگیل تناسلی شود. همچنین تنها راهکار پیشگیری از دو نوع خطرناک این ویروس یعنی HPV 16 و HPV 18 تزریق واکسن گارداسیل است.
همچنین لازم است برای توقف پیشرفت این بیماری تست های مناسب را انجام دهید تا تغییرات سلول ها و احتمالاً سرطانی شدن آنها تشخیص دهید. این مراحل می تواند عوارض بیماری را به حداقل کاهش دهد.
منبع: کلینیک اچ پی وی https://hpvdarman.com/
- ۹۸/۰۶/۰۵